Menu

Cały czas myślę o...

Przepisy szybkie i proste w wykonaniu, ze zdjęciami z mojego codziennego i skromnego kucharzenia. Polecenia restauracji w których byliśmy i dań w nich zjedzonych. Miejsca magiczne i wyciskające energię, w które warto zabrać dzieci :

Krem z dyni

izamaje

 

_20170912_194403

Sezon jest we wrześniu, ale jest idealna na chłodne dni. Rozgrzewa już od początku buzię, a potem żołądek. Nasza ulubiona zupa jesienna, a że teraz taka pogoda i temperatura to postanowiłam ja zrobić. Zawsze mam zapas z jesieni w zamrażalniku pokrojonej w kosteczke. Ostatnio zrobiłam również z dodatkiem kurek jak zebraliśmy na mazurach. 

Składniki:

  • Ok 1 kg dyni
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka 
  • 2 małe marchewki 
  • Ząbek czosnku
  • Mała cebula
  • 2 cm korzenia imbiru 
  • 0,5 szklanki mleka lub ok 4 łyżek śmietany 30%
  • Szczypta soli, gałki muszkatołowej, kurkumy, cukru i pieprzu 
  • Jak ktoś lubi to kurki 200 gram 

Wykonanie:

Na oliwie w garnku szklimy cebulę, czosnek do lekkiego zbrazowienia. Kroimy w kostkę warzywa oraz imbir, wrzucamy do garnka i dodajemy przyprawy. Wlewamy wody tak by zakryły całość i gotujemy około 10 minut. Jak wszytko zmięknie zestawiamy z gazu i blendujemy z mlekiem lub śmietaną (osobiście bardziej lubię śmietanę, a z przypraw tylko pieprz i sól). 

Podajemy z czym nam się podoba. Ja lubię starty ser żółty, groszek ptysiowy lub łyżka serka mascarpone. 

© Cały czas myślę o...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci