Menu

Cały czas myślę o...

Przepisy ze zdjęciami z mojego codziennego i skromnego kucharzenia. Polecenia restauracji w których byliśmy i dań w nich zjedzonych. Miejsca magiczne i wyciskające energię, w które warto zabrać dzieci :)

Jajecznica z kurkami

izamaje

_20170712_172527

Są teraz sezonowymi grzybkami - kurki... Nie mają żadnych wartości odżywczych ale i tak są doskonałe nie tylko do jajecznicy ale pasują też sosów do mięsa i makaronu, zapiekanek, a nawet pizzy. 

Składniki:

  • 4 jajka najlepiej wiejskie 
  • 10 dag kurek 
  • Kiełbasa Śląska 
  • Szczypiorek 
  • Pomidor
  • Łyżka masła 
  • Bułeczka lub chlebek
  • Sól i pieprz 

Wykonanie:

 Kroimy kurki dość drobno, a kielbasę ja wolę w kostkę ale jak kto lubi, rozpuszczamy masło i od razu dokładamy grzyby na patelnię smażąc ok 5 minut. Jajka myjemy, rozbijamy do miski, dodajemy przyprawy, roztrzepujemy widelcem i wlewamy do grzybków. Smażymy dosłownie minute by jajka się ścięły. Tniemy drobno szczypiorek, dodajemy do jajecznicy, mieszamy i wykładamy na talerz. Pomidor kroimy w ósemki i kładziemy obok. Do tego dobra bułeczka (ja miałam rustykalną) i śniadanie gotowe :) 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [insanebear] *.icpnet.pl

    Te kurki wcześniej myjesz/nasączasz wodą czy coś? Skąd wiesz że to "już" i że kurki są spoko?

  • izamaje

    Kurki wcześniej myje delikatnie pod kranem by właśnie nie nasiąkły za bardzo wodą. Wystarczy dosłownie 5 minut smażenia a potem dojdą razem z jajkami.

© Cały czas myślę o...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci