Menu

Cały czas myślę o...

Przepisy szybkie i proste w wykonaniu, ze zdjęciami z mojego codziennego i skromnego kucharzenia. Polecenia restauracji w których byliśmy i dań w nich zjedzonych. Miejsca magiczne i wyciskające energię, w które warto zabrać dzieci :

Leczo

izamaje

_20170914_184401

Miałam ochotę na full warzyw. Dostaliśmy kabaczka z własnej uprawy to też się tu znalazł. Jak robiłam sobie dietę to było główne moje danie, ale zamiast kiełbaski był kurczak. Coś fajnego, danie na parę dni, chleb z masełkiem do tego i co chcieć więcej. 

Składniki:

  • Jedna średnia cukinia
  • Pół kabaczka 
  • Cebula zwykła duża
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 dużych pieczarek 
  • 4 pomidory 
  • Papryka czerwona i żółta 
  • Kiełbasa (ja dałam taką wiejską kupioną na targu) 
  • Koncentrat średni 
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra po trochu. 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy trochę oleju i stawiamy na gazie. 

Cebule kroimy drobno, pieczarki w ósemki, kiełbasę można na talarki lub drobniej, wyciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Resztę myjemy, kroimy nie za drobno żeby jeść warzywa, a nie jak się rozgotuja to papkę i dorzucamy do reszty.

Zalewamy wszystko wodą do 3/4 wysokości. Po 20 minutach dodajemy koncentrat i przyprawy. Mieszamy od czasu do czasu by nie przywarło. 

Gotujemy tak jeszcze z 15 minut, sprawdzając oczywiście czy warzywa są dobre. Jak miękkie to podajemy, a jak twarde to jeszcze trochę zostawiamy aż stwardnieją. 

Smacznego :) 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Amcenter] *.cable.smsnet.pl

    To prawda - sam, gdy przygotuję leczo, z powodzeniem jem je przez 3 - 4 dni. Ja, zamiast kiełbasy dodaję parówkę drobiową i również jest pyszne (z tym, że dbam o dużą zawartość mięsa - nie kupuję produktów niskiej jakości).

  • izamaje

    Też lubię dużo mięska. Następnym razem zrobię z parówką :)

© Cały czas myślę o...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci