Menu

Cały czas myślę o...

Przepisy szybkie i proste w wykonaniu, ze zdjęciami z mojego codziennego i skromnego kucharzenia. Polecenia restauracji w których byliśmy i dań w nich zjedzonych :

Śledzie z cebulką w oleju

izamaje

_20171017_202037

Mój skarb uwielbia śledzie pod każdą postacią. Za każdym razem ochota przychodzi na inne, no to zrobiłam dwa różne rodzaje. Ja lubię śledzie tylko w święta więc cała uczta przypada jemu. 

 

Składniki:

  • 2,5 szt płatów śledziowych solonych (kupiliśmy całe wiaderko i podzieliłam na dwa rodzaje śledzi) 
  •  Łyżka soku z cytryny
  • Pół cebuli średniej 
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Olej

Wykonanie:

 Płaty moczymy w wodzie jakieś 1,5 h, zmieniając wodę 3 razy. 

Po namoczeniu tniemy paski o grubości 1,5 cm - takie na raz do buzi. 

Cebulę kroimy drobno. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z olejem. 

W słoiku układamy cebule, śledzie, cebulę, śledzie i gdzieś pomiędzy listek i zielę. Zalewamy wszystko olejem z sokiem z cytryny i zakręcamy. Najlepsze są na następny dzień. 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [wolfgang] *.dynamic.chello.pl

    do tego pol litra obowiazkowo :D

  • izamaje

    Jak kto lubi :)

© Cały czas myślę o...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci