Menu

Cały czas myślę o...

Przepisy szybkie i proste w wykonaniu, ze zdjęciami z mojego codziennego i skromnego kucharzenia. Polecenia restauracji w których byliśmy i dań w nich zjedzonych :

Francuskie z mięsem

izamaje

_20180225_004151

 Nie lubimy gdy produkty się marnują dlatego też mięso i marchewka z rosołu trafiły do pasztecików. Można oczywiście zrobić z niego kartacze, naleśniki z mięsem, pierogi albo uszka. Jest wiele pomysłów jak wykorzystać drugi raz produkty. Z warzyw można zrobić zupę krem, sałatkę po dodaniu paru składników i farsz do pierogów. 

Składniki:

  • Mięso z rosołu 
  • Marchewka z rosołu 
  • Ciasto francuskie
  • Zioła prowansalskie 
  • Jajko
  • Sól i pieprz 

Wykonanie:

Mięso mielimy w maszynce razem z marchewką, przyprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C. 

Ciasto kroimy na równe kwadraty, mi wyszło 12. Kładziemy mięso na środek, zamykamy, nacinamy z góry i układamy na blasze. Jajko roztrzepujemy, smarujemy z góry i posypujemy ziołami.

Wkładamy do piekarnika na ok 15 - 20 minut. 

Można podawać z barszczykiem czerwonym lub same z sałatką. U nas były z kremem buraczanym. 

© Cały czas myślę o...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci