Menu

Cały czas myślę o...

Przepisy szybkie i proste w wykonaniu, ze zdjęciami z mojego codziennego i skromnego kucharzenia. Polecenia restauracji w których byliśmy i dań w nich zjedzonych :

Ciasto dyniowe

izamaje

_20181205_141030

 

 Czas zimowo świąteczny jest idealny na to ciasto. Korzenno dyniowe, pachnące i w dodatku z warzywa. Można zrobić wersję wegańską. 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru 
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • spora szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g roztopionego masła
  • otarta skórka z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g puree dyniowego

Masa na wierzch ciasta:

  • 125g serka typu philadelphia
  • 50g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 cytryny 
  • sok z połowy cytryny 

 

Wykonanie:

Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypujemy do dużej miski i mieszamy.

  W drugiej misie ubijamy jajka. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło, a także skórkę z cytryny oraz sok. Mieszamy.

Następnie stopniowo wsypujemy wymieszane suche składniki.Na samym końcu wrzucamy mus z dyni i dobrze mieszamy.
Przelewamy masę do natłuszczonej formy. 

Pieczemy w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) przez około 1 godzinę. 

W czasie gdy ciasto się piecze robimy krem. 

Ucieramy ser, masło, cukier i skórkę oraz sok z cytryny i limonki.

Smarujemy ciasto z góry. Można zetrzeć skórkę z limonki. Ja dałam orzechy włoskie. 

© Cały czas myślę o...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci